![](https://garazsmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/chrupiace-robaczki.jpg)
Chrupiące robaczki z solą
25 listopada, 2022![](https://garazsmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/0dc792cd4139b8c6ffee75f1e278.jpg)
HYĆKA likier z kwiatów czarnego bzu 17%
26 listopada, 2022Makowiec Lubartowski Bożonarodzeniowy 70% maku – prosty skład
53,00 zł Pierwotna cena wynosiła: 53,00 zł.49,50 złAktualna cena wynosi: 49,50 zł.
Makowiec lubartowski jest wyjątkowym wypiekiem. Tajemnica jego smaku i unikatowości kryje się w cienkim cieście, w które owijane jest przepyszne nadzienie. Masa składa się z niebieskiego maku (70%), miodu, rodzynek i bakalii. Mak pochodzi z upraw na terenie Lubelszczyzny, zaś miód – prosto z lubelskich pasiek. Ciasto podaje się w formie strucli z przypieczoną i lśniącą skórką z ciasta drożdżowego. Dodatkowo wypiek polewa się lukrem oraz dekoruje kandyzowaną skórką pomarańczową. Tym, co wyróżnia lubartowski makowiec z rodzynkami spośród podobnych ciast, jest właśnie nadzienie i jego ilość – mak połączony z rodzynkami, miodem i bakaliami po brzegi wypełnia drożdżowe ciasto. Jest to widoczne gołym okiem, kiedy przekroimy ciasto i ujrzymy warstwę makową ułożoną spiralnie, przedzieloną niewielką ilością ciasta. Przepis na ten wyjątkowy wypiek pochodzi z czasów powojennych i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jeśli tym, czego Państwo szukają, jest najlepszy makowiec z Lubartowa.
SKŁADNIKI: mak, cukier, mąka pszenna, miód, masło, jaja kurze, skórka pomarańczowa, rodzynki, mleko, drożdże, esencja migdałowa, sól.
Przechowywać w temperaturze 10 stopni C
Wartość odżywcza w 100 g.
Wartość energetyczna 1468kj/351kcl
Tłuszcz 18,00
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,60
Węglowodany 36,00 g
w tym cukry 24,00 g
Błonnik 5,90 g
Białko 8, 40 g
Sól 0,07 g
Brak w magazynie
Poprzednia najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,50 zł
Waga | 0,55 kg |
---|---|
Masa | min 550g |
Podobne produkty
-
Ćwikła z chrzanem EKO Runoland
11,00 złPierwotna cena wynosiła: 11,00 zł.9,90 złAktualna cena wynosi: 9,90 zł.