
Grzanka Wrocławska grzaniec zimowy
16 października, 2023
DONALD kultowa guma powróciła (16 szt.)
29 października, 2023Oscypek certyfikowany z Podhala
99,00 zł 85,00 zł
Produkt lokalny. Obecnie oscypek ma w składzie 90% mleka owczego
Tak, to właśnie on – oscypek – jeden ze znaków rozpoznawczych Podhala. Aby zasłużyć na nazwę „oscypek”, dany ser musi spełnić określone warunki – odpowiedni skład, kształt oraz tradycyjny proces produkcji. Nasz oscypek spełnia wszystkie te warunki, dzięki czemu uzyskał Certyfikat Świadectwa Jakości. Produkt regionalny, wyprodukowany minimum z 60% mleka owczego. W związku z tym, można go nabyć jedynie wtedy, kiedy owce wypasane są na tatrzańskich halach, czyli od początku maja do połowy października. Jest to zatem produkt limitowany – mleko owcze pozyskiwane zaledwie w ciągu kilku miesięcy, starcza na wytworzenie określonej ilości produktu. Powstaje tradycyjnie – czyli według góralskiej receptury, przekazywanej z dziada pradziada. Oscypek cechuje słony smak i aromatyczną, twardą skórkę uzyskaną w procesie wędzenia.
Powstaje tradycyjnie – czyli według góralskiej receptury, przekazywanej z dziada pradziada. Oscypek cechuje słony smak i aromatyczną, twardą skórkę uzyskaną w procesie wędzenia.
Sery powstają z mleka krów i owiec z małych gospodarstw Podhala. Nie produkuje ich maszyna, a ręka bacowska, dzięki czemu każdy produkt jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Tradycyjne metody wyrobu sprawiają, iż waga podana przy produkcie jest przybliżona. Cena dotyczy sztuki produktu, waga produktu może być w rzeczywistości cięższa lub lżejsza o ok. 10%, natomiast zdjęcia mają charakter poglądowy.
4 w magazynie
Poprzednia najniższa cena z ostatnich 30 dni: 85,00 zł
Masa | min 610g |
---|